幾時去立山黑部先係最好時機?四月睇開山雪壁?夏天睇花花?還是九~十月睇滿山紅葉?其實立山黑部四季各有特色,只要開放的話(每年由四月中到十一月尾開放)我話幾時都係好時節。去立山黑部如果是自遊行的話,事前計劃一定要做到足,否則走掉了一班交通工具流落山頭,當真閣下自理了。基本上要玩立山黑部,首先要決定是由立山去黑部,還是掉轉頭由黑部去立山。溫馨提示:立山和黑部是橫跨了日本中部的山脈,中間是要搭乘官方指定的六種交通工具,別無他選,亦都不能自駕遊山。而且立山同黑部中間是沒有直接通道,如果自駕把車泊在立山或者黑部,唯一可以拿回車子的辦法就是沿路回程,很費時失事,所以建議大家不要自駕遊立山黑部。

這一次我們決定反方向由黑部過去立山(由東往西)。由名古屋出發,搭JR到達信濃大町,再轉巴士去大町溫泉鄉,先在山腳駐紮一晚,第二朝一早先出發征服立山黑部。在旅館建議先刨熟六種交通工具的時刻表。立山黑部有一個極貼心的服務,就是行李轉送,在富山,立山,信濃大町,大町溫泉鄉有一部分的旅館有提供這個服務,會把你的沉重行李運送到山的另一邊,讓你輕輕鬆鬆遊山,在旅程完結的時候先拿回行李(詳情請參閱: http://www.alpen-route.com/tw/transportation/baggagedelivery)。我們就選了在大町溫泉鄉寄行李,打算在當天富山火車站取回。溫馨提示2:如果選擇當天取回行李,最後時間是下午六點鐘,所以在編排行程的時候,一定要趕得切六點前到達富山車站,否則就要同行李講byebye,明天再會了!如果大家看時刻表,『理論上』是可以一天遊完立山黑部(但是先旨聲明,時間真的要拿揑得很準確啊!),我們決定挑戰一天遊完立山黑部Go Go Go!

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京都除了出名懷石,天婦羅和豆腐/腐皮料理也是一絕。說起豆腐,好多人都會去南禪寺順正,可是試過了覺得有點不外如是。在Tabelog找到了這間松籟庵,兩個月前打電話去預訂,周末已經滿了。。。 這麼受歡迎應該都差不到那裡,所以就預訂了平日的午餐(由於嵐山偏遠,本人是不太喜歡黑媽媽在荒山地區吃晚飯啦,況且夜晚去嵐山,同夜晚去郊野公園一樣,簡直浪費了嵐山的絕景!)。這裡訂位的時候已經要選定套餐,我們就選了中價位的『松籟』,以餐廳命名的套餐應該係招牌推介沒錯了吧!

十一月下旬,京都賞秋楓的黃金檔期,只可惜一晚無情雨,把無數紅葉打到地上去,變成了厚厚的紅地氈,可憐嵐山的賞楓名所如常寂光寺呀天龍寺呀都剩下光禿禿的樹,抬頭不見紅葉,低頭全在腳下。松籟庵跟嵐山吉兆在同一條路上,都在桂川旁。可是松籟庵還要沿河邊走上一段路。但是桂川兩旁的景色實在美得令人忍不住再三駐足,若果不是預定了時間,肯定在河邊必然耽誤好一段光景。

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京都旅館有所謂御三家(即俵屋,佟屋同埋炭屋),唔好話畀人聽你未聽過呀哈哈,會俾人笑㗎!不過未住過就好正常,出名嘅嘢通常都未必一定要去試嘅下嘛。之但係為咗深入體驗京都文化,我決定帶備足夠彈藥深入虎穴去探個虛實,仲要一揀就揀三家之首兼日本旅館之最兼最棘手嘅俵屋。點解我話佢棘手呢?因為佢係不設網上預約,只有打電話,confirmation都只能用Fax因為佢哋係冇Email嘅(究竟咩年代呢?)全間旅館只有十八間房,唔好問我要幾耐之前預約,我諗好睇你同佢究竟有冇緣分囉,有時係冇得強求嘅 (我最近book得日本餐廳多,這個是我個人的深刻體會)但是只要他們有空房,只需留下姓名和電話便可,什麼訂金呀信用卡都不要,全憑一個信字。但是,我認為更重要的原因是他們覺得你想入住多過他們想你入住,所以認為客人一定會來。

一去到旅館門口,打從落的士果一刻就開始變做了上賓(雖然我哋著到爛身爛勢!)幾個著住和服的服務員從四方八面走出來爭住幫你攞行李(係連手上拎住個啲都拎埋!)未入到門口就撞到名人(上海灘老細),嘩,同有錢人住埋同一間旅館真係與有榮焉(就好似去福臨門響大劉隔離開餐一樣,哈哈,純粹講下笑啫!)今次我哋嘅房間係14號房,『楓』,呢度間間房都係唔一樣嘅,所以想試勻哂十八間房要來十八次咁多,仲要係預約到喎(聽講有幾間房係特別搶手嘅,不過應該唔係我哋住嗰間)。不過到你真係住勻十八間房嘅時候,之前住過的又翻新了,又得重新再住一次。。。

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一月三十日,離開東京的日子。要把這幾天癲狂購物後買回來的『戰利品』巧妙地塞入那極度有限空間的行李箱之中,是一門藝術,所以嘛差不多弄到半夜三更才可以入睡。難得最後一天可以在床上懶洋洋不願起來,拿起電話卻收到朋友七點多發來的訊息 - 『東京在下雪呀!』 之前天氣預報已經說了今天可能下雪,但是畢竟東京下雪 (雨雪除外)是很少有的事情,所以一直都半信半疑。立刻起來打開窗簾,嘩!一片片的雪花慢慢的飄下,好興奮呀!那種感覺,就像在看着一個好大好大的玻璃水晶球,裡面的雪花飄啊飄啊。。。

  

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路加福音1章26-38節

到 了 第 六 個 月 、 天 使 加 百 列 奉   神 的 差 遣 、 往 加 利 利 的 一 座 城 去 、 這 城 名 叫 拿 撒 勒 .

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寫過吉泉,寫過祇園丸山,何解遲遲沒有寫京都嵐山吉兆呢。。。 連我自己都百思不得其解,何況這餐嵐山吉兆,真係學阿蘇話齋,可以講足一世的一餐,唔寫當真係對唔住自己又對唔住間餐廳呀!

這餐究竟有乜嘢咁特別可以講足一世咁巴閉呢?首先,貴,唔洗講嘢,係超乎想像咁喇脷,嵐山吉兆最平的套餐是每人36,750日圓,最貴是六萬日圓一位。即是話,入得嵐山吉兆的門口,至少要擺低港紙二千五大圓,仲要係至平果隻啦 (呢個價,仲要係日圓貶值之後的價錢)。人家的最平,卻是我一生人食過最貴嘅一餐來,嗚嗚。。 當然我唔係發咗達,但係為咗一生人點都要豪一次,何況唔食過點知點解要咁貴先?人一世物一世,點都要試下嘅係咪?為咗美食,我係絕對義無反顧豁出去食咗先算!

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十月準備京都之旅嘅時候,心血來潮醒起阿蘇『京都SO GOOD』介紹過食朝粥,於是就拎起電話打去飄亭訂位 (點解我咁叻會知間嘢叫飄亭呢?因為麻生圭子響『小巧京都食導覽』都有寫過)。 阿蘇介紹得嘅當然非一般餐廳,飄亭是擁有三粒米星星嘅懷石料亭,最特別係佢會提供早餐。阿蘇食嘅係飄亭本店,而我哋因為係十一月嘅關係,所以只可以在別館食。兩者有乜嘢分別呢?阿蘇果個係6000円(嘩,仲要係十算六舊水),我哋食別館只需要4500円。除此之外,本店有古色古香個室坐地蓆,別館則是有枱有櫈但係冇個室。不過唔駛煩惱,因為係冇得你揀嘅,本店只在夏天七八兩個月先會開放食朝粥,而且只有八至十點兩個小時,認真巴閉,其餘月份則只有別館提供,之不過十二月到三月中係無論本店別館都係冇早餐吃嘅要留意啦。

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對日本的燒雞飯有份難以解釋的情意結,真係好令人懷念。以前響東京做嘢嘅時候,成日去公司對面嘅燒雞舖食Lunch。那間鋪頭好有性格,Menu只有三樣嘢,1)Chicken in a box; 2) Chicken outside of a box; 3) 親子丼,啱哂有選擇困難的你(當然要揀D雞響唔響個盒入面都幾花心思㗎!)最記得個老闆仲無啦啦放咗一年假,到我差唔多要離開東京嘅時候先返嚟開番舖,有性格到呢。。

所以,今次朋友極力推介這間響築地嘅燒雞飯店,仲要講到係全東京最好食,仲唔第二日即刻仆倒去食咩。仲要空肚食早餐個隻,唔係點試到D真雞味。餐廳就位於晴海通,沿著晴海通由銀座往築地方向大概行十分鐘就見到,途經築地市場,你要有信心唔會改變主意去左食魚生先得,因為我哋意志好堅決所以輕易過關,直闖雞店。

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首先,要介紹一下這間L'Effervescence餐廳 (Sorry個名好難讀,就算跟日文發音都超蹺口)。 在Tabelog排行東京餐廳第三位,評分4.51分,米芝蓮兩粒星星,屬法國創作料理。本以為好難Book,點知出奇地網上預約三星期後的午餐完全冇問題。太容易可能覺得唔希罕,不過我今天再嘗試預約午餐,最快都要個半月後。呀,原來是自己好彩咋!

餐廳的位置非常奇特,並唔係響大街大巷又或者鬧市之中,而是隱藏在西麻布住宅區一棟不起眼的平房,驟眼看跟其他住宅差不多無分別,完全不為意這居然是一間餐廳。它的對面有一間非常大的長谷寺,算是唯一的識認。

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一月二十九日,醞釀下雪的前一晚,氣溫只有攝氏兩度,寒風凜凜。

一行四人,來到東京西麻布交叉點不起眼地下一層的Masa。八點半的預約,準時到達,因為之前的客人還沒有吃完還要等十分鐘。這裡只有七個座位,三星期前的預約。這一晚總共食了三個鐘,三十九隻壽司。。。 是一個人吃了三十九隻,不是四個人。。。。 從前食迴轉壽司疊碟碟都未試過食三十九件。。。  Wow。。。 好佩服這晚的自己。。個。。。胃 (傻笑!)在美食之前,千萬不要睇小自己個胃的彈性啊!

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